2 Αυγ 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ

Η εθνική παράδοση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των εθνικών χρωμάτων και πολλές φορές δημιουργεί τέτοιες …..ατασθαλίες στα χρώματα των ομάδων. Κλασικά παραδείγματα η Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, χώρες με βασικά χρώματα σημαίες το μπλε και το κόκκινο όμως με διαφορετικές εμφανίσεις. Τα εθνικά χρώματα των Αυστραλών είναι πράσινο και κίτρινο , που συμβολίζουν την πυκνή βλάστηση και τον χρυσό που υπάρχει στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία επέλεξε το λευκό και το μαύρο επειδή αυτά ήταν τα χρώματα της επαρχίας Ωκλαντ, αθλητικής πρωτεύουσας της χώρας. Η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας είναι ντυμένοι στα κατάμαυρα.
 Η Σλοβενία μπορεί να έχει στη σημαία της τα πανσλάβικα χρώματα (κόκκινο λευκό μπλε ) αλλά στα εθνικά της χρώματα έχει επιλέξει το πράσινο, που συμβολίζει την βλάστηση στην ορεινή αυτή κεντροευρωπαϊκή χώρα. Παράξενη και η ιστορία του πράσινου ακρωτηρίου, ενός συμπλέγματος νησιών στη Δυτική Αφρική. Η σημαία της χώρας άλλαξε το 1992 και είχε βασικά χρώματα τα μπλε, αλλά οι εθνικές της ομάδας ντύνονται στα καταπράσινα, για να τιμήσουν το όνομα της χώρας.

Οι συγγενείς
ΟΙ συγγενείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων. Η Βόρεια Ιρλανδία έχει επιλέξει να παίζει με το πράσινο χρώμα το εθνικό Ιρλανδικό χρώμα, παρότι η σημαία της έχει βασικά χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Αυτή την υποχώρηση δεν την έκαναν οι Βοροϊλανδοί …. Η Κύπρος είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Στη σημαία του νησιού τα χρώματα είναι λευκό ,κίτρινο, και πράσινο αλλά η ομοσπονδία επέλεξε το γαλάζιο για να τονίσει τους δεσμούς με τη δική μας χώρα. Το Μπαγκλαντές επέλεξε το πορτοκαλί σαν βασικό χρώμα για να δείξει στους συγγενείς δεσμούς προς την Ινδία και όχι προς το Πακιστάν , με το οποίο ήταν ενωμένο κάποτε. Αν και μουσουλμανικό κράτος το Μπαγκλαντές απαρνήθηκε το ιερό για τους πιστούς του Αλλάχ το πράσινο Χρώμα.  Ποιο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα φανέλας εθνικής ομάδας.
Το κόκκινο το έχουν επιλέξει  οι 57 ομάδες από 204 εθνικές .
Δεύτερο πιο δημοφιλές είναι είναι οι αποχρώσεις του μπλε με 41 φανέλες. Τα πράσινα τα φορούν 37 ομάδες  ενώ 34 την λευκή και 22 την κίτρινη. Πορτοκαλί εκτός από τους Ολλανδούς φοράνε άλλες 4. Η Αργεντινή, Κροατία, Παραγουάη, Αζερμπαϊτζάν φορούν ριγέ Φανέλες.
Στις παράξενες επιλογές ανήκει το μαβί χρώμα της Σρι Λάνκα ,το χάλκινο της Ζάμπια, το κατάμαυρο του Ιράκ, και το τουρκουάζ των νησιών Τούρκς –Κάικος της Καραιβικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου